Home

Nieuws

Noord-Holland wordt geen Fairtrade-provincie

De provincie Noord-Holland ziet af van haar streven om een Fairtrade-provincie te worden.

De provincie zou zelf voor alle inkoop Fairtrade-producten moeten kiezen en een belangrijk deel van de gemeentes achter dat streven zien te krijgen. Ook moet de provincie in dat geval bedrijven, werknemers en andere organisaties stimuleren Fairtrade-producten in te kopen. Voor een belangrijk deel gaat het om voeding, zoals fruit.

Fairtrade-beleid per gemeente

Noord-Holland onderzocht hoe provincies als Utrecht en Friesland omgaan met hun Fairtrade-erkenning. Omdat Utrecht veel minder gemeentes telt, was de stap voor die provincie niet groot. De provincie Noord-Holland verwacht dat één ambtenaar parttime zou moeten worden ingezet voor het project. De provincie vindt dat niet tot haar kerntaken behoren en besluit daarom niet voor de Fairtrade-erkenning te gaan. Wel blijft ieder gemeente in Noord-Holland met een eigen Fairtrade-beleid een voorbeeld voor andere gemeentes in die provincie. Provincie Noord-Holland schreef 48 gemeentes aan met het verzoek om Fairtrade-gemeente te worden. Daar reageerden slechts negen gemeentes op.

Of registreer je om te kunnen reageren.