Home

Nieuws

Export 'kasmateriaal' groeit 370 miljoen euro

De uitvoer van kasmaterialen is 370 miljoen euro gegroeid in 2016. Dat is 55% meer dan het jaar ervoor.

Daarmee is dit het snelst gegroeide exportproduct in het pakket van ‘tertiaire landbouwgoederen’. Dat blijkt uit exportcijfers die staatssecretaris Martijn van Dam vandaag bekend maakte op de Duitse landbouwbeurs voor consumenten Grüne Woche.

Techniek in de etalage op Grüne Woche

Nederland besteedt daar niet alleen aandacht aan het eindproduct, maar zet ook moderne teelttechnieken meer in de etalage. Daarmee wordt het exportbeleid van Van Dam steeds zichtbaarder. "We slagen er goed in onze koppositie in Europa en in de wereld te versterken. De export van agri en food is opnieuw flink gegroeid. 'Made in Holland' staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekkere kaas. We worden wereldwijd ook steeds groter in agro-kennis en -technologie. In de toekomst willen we blijven bijdragen aan een goede, gezonde en duurzame wereldvoedselvoorziening. En dat kan ook, dankzij onze slimme, innovatieve producten en technologieën", aldus de staatssecretaris.

94 miljard export agri&food

De Nederlandse agri & food-sector heeft zijn toonaangevende positie op de wereldmarkt verder verstevigd. In 2016 was de export van agri & food bijna 94 miljard euro, ten opzichte van 90 miljard in 2015. Hiervan was 85 miljard euro aan agrarische producten en bijna 9 miljard aan landbouwmaterialen, -kennis en –technologie; een nieuw record. Daarmee is de agri & food-sector goed voor 22 procent van de totale export. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research.

‘Boycot te boven’

Van Dam zei op de Grüne Woche dat Nederland de handelsboycot door Rusland ‘te boven is’ door het openen van nieuwe markten als China (paprika en peer), Vietnam (peer) en India (fruit). De groei in de uitvoer van groente en fruit zit echter vooral in doorvoer van fruit. Met name hardfruittelers houden last van de boycot.

Of registreer je om te kunnen reageren.