Home

Nieuws

Calon is snoeihard voor rommelaars

De land- en tuinbouw moet zelf verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat de rommelaars in eigen kring snoeihard worden aangepakt. Dat zei Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland tijdens de landbouwborrel van Nederlandse Europarlementariërs in Brussel.

Calon zegt dat de sector zelf zijn verantwoordelijkheid moet nemen. En dat betekent volgens hem dat “rommelaars snoeihard moeten worden aangepakt. Eén viezigheidje in onze producten en het gaat in een split second over de wereld. Dat kunnen we ons niet veroorloven.”

‘Er staat veel op het spel’

Aan de andere kant meent de nieuwbakken LTO-voorzitter ook dat boeren niet vogelvrij mogen zijn. Als bedrijfsgegevens zo openbaar gemaakt worden, dat commerciële bedrijven op basis van die gegevens boeren individueel benaderen, moet daar ook wat aan gedaan worden. “Een grof schandaal”, aldus Calon, “dat boeren individueel worden benaderd op grond van de uitkering die ze hebben gehad van het faunafonds voor de ganzenschade.”

Calon zegt zich zorgen te maken over de relatie tussen boeren, burgers, politici en beleidsmakers. “Wij praten heel veel, maar we letten niet altijd goed op of de anderen ook goed luisteren.” Goede communicatie is voor de land- en tuinbouw essentieel, zegt hij. “Er staat heel veel op het spel.”

Grote lidstaten

Enige realiteitszin is vereist als het gaat om de Nederlandse invloed op het Brusselse beleid. Calon zegt dat het misschien goed is de oren te luister te leggen in Polen, Duitsland en Frankrijk. “Toen ik in 1990 voor het eerst een vergadering van Copa-Cogeca meemaakte had ik het gevoel dat we in een poppenkast zaten. En dat was ook zo. De Duitsers en de Fransen hadden het de avond tevoren al in het café met elkaar geregeld. En dat is niets veranderd. Het gebeurt nog steeds tussen de grote lidstaten.”

Marc Calon - Foto: Roel Dijkstra
Marc Calon - Foto: Roel Dijkstra

Rattenvangers

Hij schetst dat een steeds grotere middenklasse naar de onderkant zakt. “Een leraar of een politieman kan geen huis meer kopen in Amsterdam, in Brussel, in Düsseldorf of Berlijn. De huizen zijn te duur geworden. Als in die middenklasse onrust ontstaat worden ze ontvankelijk voor de rattenvangers van Hamelen, die populistische praatjes houden. Maar die rattenvangers brengen ons nergens.”

“Laten we niet meer zeggen dat ‘het aan Brussel ligt’, want de wetgeving uit Brussel is door de lidstaten gemaakt”, vervolgt Calon. Meegaan in dat soort redeneringen leidt tot nationalistische tendensen en daar zijn de land- en tuinbouw allerminst bij gebaat, vindt de LTO-voorzitter.

Calon refereert daarbij aan exporterende bedrijven die nu al grote financiële schade ondervinden door de aangescherpte grenscontroles, als gevolg van de vluchtelingencrisis. “Bij nationalistische tendensen krijgen we gedoe aan de grens. En gedoe aan de grens kost miljoenen, miljarden. Dat kost kansen, banen, tijd en geld.”

Om die reden wil hij ook dat Merkel bondskanselier blijft in Duitsland (“dat is een stabiele factor“) en dat de Franse nationalisten de verkiezingen niet winnen. “Anders voorzie ik grote problemen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.