Home

Nieuws

EU overweegt regels tegen oneerlijke handel voeding

De Europese landbouwministers en de Europese Commissie onderzoeken of Europese regelgeving om oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen tegen te gaan effectief zijn. Dat blijkt na afloop van de informele landbouwraad in Bratislava.

Tijdens de informele raad die EU-voorzitter Slowakije organiseerde, werd gesproken over de positie van de boer in de keten. “Alle lidstaten zijn het erover eens dat de boer de zwakste schakel in de keten is als het gaat om marktmacht”, zegt voorzitter Gabriela Matecna van de landbouwraad. Met de 28 lidstaten is gekeken welke mogelijkheden er zijn om de positie van de boer te verbeteren. “Hierbij blijkt dat in twintig van de 28 landen al nationale regelgeving is om oneerlijke handelspraktijken tegen te gaan. We gaan onderzoeken of het mogelijk en gewenst is om Europese regelgeving op dit vlak te introduceren”, zegt Jerzy Plewa, directeur-generaal van de Europese Commissie. Met Spanje en het Verenigd Koninkrijk zal nader overleg volgen, omdat zij al veel ervaring hebben met deze regelgeving.

“Alle lidstaten zijn het erover eens dat de boer de zwakste schakel in de keten is als het gaat om marktmacht”, zegt voorzitter Gabriela Matecna van de landbouwraad.

Transparantere marktgegevens varkens- en rundvlees

Om de positie van de primaire producent te verbeteren is de Europese Commissie ook bezig met het verbeteren van de transparantie van de marktgegevens, met name voor varkens- en rundvlees.

Taskforce Agrarische Markten

De Taskforce Agrarische Markten kijkt onder leiding van Cees Veerman ook naar mogelijkheden voor het verbeteren van de positie van de boer. Hij komt aan het eind van dit jaar met conclusies.

Of registreer je om te kunnen reageren.