Home

Nieuws

Buitenlandse bonen- en bloementelers aangevallen in Ethiopië

Binnen de coöperatie van bloemenveiling Royal FloraHolland zijn zeker vier kwekerijen getroffen door geweld van rebellen in Ethiopië. Een vijfde kweker kon zich verdedigen.

De Nederlandse overheid geeft garanties aan bedrijven met vestiging in Ethiopië en probeert momenteel een beeld te krijgen van de onlusten.

Het gaat om lokale onlusten in het nieuwe tuinbouwgebied bij de stad Bahir Dar, waarbij naar verluidt eerder ook een Belgische bonenteler werd getroffen. De rebellen stichtten brand en vernietigden pomphuizen waardoor alleen water via een noodvoorziening en door regen beschikbaar is. De bedrijven worden nu extra beveiligd.

Volgens directeur Loui Hooyman van één van de getroffen bloemkwekerijen (Esmeralda Farms) zijn circa 10 bedrijven aangevallen. Hij schat dat de 10 miljoen aan investering in zijn bedrijf in rook is opgegaan. Het gaat om acties van groepen die tegen de regering zijn. Nu zijn buitenlandse investeerders de klos die hulp hebben gehad van de regering bij het opzetten van hun bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.