Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:8 sep 2016

Albert Heijn geeft garantie: fusie niet ten koste van boer

Supermarktgigant Ahold Delhaize geeft Albert Jan Maat de garantie dat de fusie geen consequenties zal hebben voor de prijzen voor boeren en tuinders.

De supermarkt heeft die garantie woensdag 7 september gegeven aan LTO-voorzitter Albert Jan Maat, die duidelijkheid wenste. De mededeling van de supermarkt kwam na grote druk via sociale media. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk bond de kat de bel aan door in De Gelderlander te melden dat hij niet langer bij Albert Heijn boodschappen doet. Donderdag kwam er kritiek overheen toen minister van Financiën de hoge inkomens van topmensen als Ahold en Unilever hekelde. Zij verdienen meer dan honderd keer zoveel als het gemiddelde salaris in deze bedrijven.

Maat: 'Afspraken met multinationals niet op bord van boer'

Over de fusie zei Maat: "Wat Albert Heijn met de Coca-Cola's doet zal ons worst wezen. Maar voor je het weet komen afspraken met multinationals toch weer op het bord bij de boeren. Ik wilde klip-en-klaar de garantie dat dat niet gebeurt. En die garantie kon Albert Heijn ook best afgeven." LTO praat vrijdag 9 september met de supermarkt, ook om te zorgen dat dit soort discussies niet steeds terugkomen. "Supermarkten zijn de etalages van onze bedrijven.

Politieke discussie losmaken

Gelders gedeputeerde Van Dijk zegt dat prijsverlagingen ten koste gaan van het boereninkomen, terwijl daar juist investeringen op het gebied van dierenwelzijn en verbetering van milieu worden verlangd. De gedeputeerde wil een politieke discussie losmaken.

In de loop van woensdag 7 september kreeg Van Dijk veel bijval, zowel van prominenten als in sociale media. Oud-landbouwminister Cees Veerman zei in Biddinghuizen zei dat hij zijn vrouw zou instrueren niet langer bij Albert Heijn de boodschappen te doen. "En ik raad ook jullie hier in de zaal hetzelfde aan", aldus Veerman, die voorzitter is van de werkgroep die voor de Europese Commissie onderzoek doet naar de verdeling van de marges in de voedselketen.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA), die zelf niet de boodschappen doet, zei sympathiek te staan tegenover de actie van Van Dijk: "Ik zal mijn vrouw erover informeren."

Voordelen fusie ook voor boer en tuinder

LTO-voorzitter Maat  heeft vrijdag 9 september een gesprek met Albert Heijn. Dan gaat het niet alleen over de gevolgen van de fusie voor boeren en tuinders.  De denkwijze dat de vergroting van de  schaal van de afnemer moet leiden tot lagere prijzen, is volgens Maat volstrekt verkeerd. "Daar moet anders over worden nagedacht. Wij zijn sterk door samenwerking in de gehele keten. We willen die positie met elkaar versterken", aldus Maat.

Weg met tussenschakels die niets toevoegen

LTO lag ruim 3 jaar geleden ook met de Albert Heijn in de clinch, toen de supermarkt in een brief aan leveranciers een korting had bedongen. Dat werd op de kop af 3 jaar geleden op een fruitbedrijf in Lienden bijgelegd met een gezamenlijke presentatie. Albert Heijn-directeur Alfred Levi zei destijds dat tussenschakels in de keten die niets toevoegen, moeten worden weggehaald. LTO-voorzitter Maat was het daar volkomen mee eens.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Eieren na pasen Albert-Jan Maat... had je verwacht dat AHD ronduit had gezegd dat ze hun schaalgrootte zouden benutten om de boeren en tuinders nog wat meer uit te persen... Voor de fusie zijn beslag kreeg had je protest en stampij moeten maken. Zo vreemd dat zo'n fusie zonder beletsel kan plaatsvinden terwijl de NMA zonder blikken of blozen vermeende kartels van paprika en uien beboet.

  • C. Arendse

    Dat is dan ook maar weer afgesproken. Wat een overwinning zeg!!

Of registreer je om te kunnen reageren.