Home

Nieuws

Skal breidt keuringscapaciteit uit

De certificeringsorganisatie voor de biologische sector gaat de keuringscapaciteit fors uitbreiden. Hierdoor wordt in 2017 70% van de controles door de organisatie zelf uitgevoerd.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen van Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Skal besteedt nu nog veel controles uit. Skal voert de controles voor de eerste certificering en de verplichte driejarige hercertificeringscontroles zelf uit. De verplichte jaarlijkse controle en andere controles worden voor 57% door Skal zelf uitgevoerd, de overige inspecties worden uitbesteed aan Control Union (CU).

Samenwerken met beperkt aantal partijen

Dik-Faber vraagt zich af waarom er maar met één controlebedrijf wordt samengewerkt. Dit leidt er volgens haar toe dat andere certificeringsinstanties uit de markt worden gedrukt.

"In het verleden hebben andere private partijen ook inspecties voor Skal uitgevoerd. Momenteel is CU echter de enige partij die namens Skal inspecties uitvoert. Om meerdere redenen is het efficiënter om met een beperkt aantal partijen samen te werken", legt Van Dam uit. Hij verwijst vooral naar de benodigde specifieke kennis en de gewenste ervaring.

'Geen aanleiding voor structuurverandering'

Van Dam ziet geen aanleiding om de structuur van de controles te veranderen of om in gesprek te gaan met Skal om met meerdere certificeringsinstanties te gaan samenwerken. "De gekozen structuur van het controleregime functioneert effectief en efficiënt", aldus Van Dam.

Of registreer je om te kunnen reageren.