Home

Nieuws

'Rechter inschakelen om schadevergoeding hagel'

Telers moeten eventueel naar de rechter stappen om vergoeding van de hagelschade van 21 juni af te dwingen, stelt schadecoach Eric Horssius. ZLTO zoekt uit of staatssecretaris van Dam de kamer misleidt door te beweren dat de schade verzekerbaar is, terwijl dat niet zo is.

De discussie over de nasleep van de megahagel en wateroverlast verhardt. Zowel Horssius van kantoor Krantz en Polak Resolve als ZLTO vinden dat telers zich niet moeten laten afschepen door verzekeraars die schadevergoeding afwijzen, bijvoorbeeld omdat hagelschade niet gedekt is. Volgens Horssius is de schade van 21 juni veroorzaakt door een supercel en is hagelschade niet los te zien van stijgwinden en de neerslag uit diezelfde bui. Zij moeten zo'n afwijzing dus niet accepteren en collectief juridische stappen voorbereiden.

IJsstorm

Hans Huijbers, voorzitter van ZLTO spreekt ook van een 'ijsstorm' om uit de verzekeringsdiscussie van hagel of gewasschade te blijven. "Het geeft geen pas om over de definities in de polissen te gaan bakkeleien. Deze ijsstorm is uniek, dan mag je als verzekeringsmaatschappijen niet de andere kant op kijken en als politiek mensen willens en wetens in de kou laten staan. Er is hier sprake van maatschappelijke ontwrichting en dan moet je laten zien waar je voor staat. Ondernemers hebben al die jaren premie betaald, gaan er vanuit dat schade vergoed wordt. Dit gedrag van verzekeraars is een klap in het gezicht."

Afwijzen

Huijbers stelt dat telers met de rug tegen de muur staan nu verzekeraars schade in gewasverzekeringen afwijzen en de overheid afziet van een erkenning als rampengebied. "Het zou zomaar kunnen zijn dat Martijn van Dam heeft staan liegen in de Tweede Kamer. Dat zoeken juristen van ons nu uit. Hij beweert dat de schade wel verzekerbaar is. Volgens onze informatie is dat niet zo of beter gezegd, voldoet de schade niet aan de criteria. Als Van Dam verkeerd geïnformeerd is of bewust heeft staan liegen, dan zullen we dat breed uitmeten. Aan politieke spelletjes hebben wij helemaal geen behoefte."

Of registreer je om te kunnen reageren.