Home

Nieuws laatste update:27 jul 2016

Geen EU-geld voor overstromingen

Het Europese solidariteitsfonds voor rampen gaat niet open voor overstromingen en weerschade in de lidstaten.

Geen van de lidstaten heeft erom gevraagd. Bovendien voldoet de schade waarschijnlijk niet aan de criteria die zouden gelden om het fonds open te stellen, zegt Europees Commissssaris Corina Creţu.

Creţu geeft antwoord op schriftelijke vragen van de Roemeense Europarlementariër Laurenţiu Rebega. Rebega refereerde in haar vragen aan de schade die onder andere in België, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Moldavië en Roemenië is ontstaan door overstromingen. Volgens de parlementariër zijn honderden boerderijen in het westen van Roemenië getroffen door noodweer, waarbij huizen, boerderijen, landbouwmachines en dieren verloren zijn gegaan.

Harde criteria voor openstellen solidariteitsfonds

Commissaris Creţu zegt dat er harde criteria gelden voor het openstellen van het Europese solidariteitsfonds, die begint met een aanvraag door de lidstaat. Het noodweer in Nederland is door de Nederlandse overheid ook niet beschouwd als een ramp of een zwaar ongeval, waarvoor nationale regelingen moesten gelden. Nederland heeft dus ook geen beroep gedaan op de Europese Unie.

Of registreer je om te kunnen reageren.