Home

Nieuws 1 reactie

Achmea in rode cijfers door hagel- en waterschade

De zware regen- en hagelbuien van de afgelopen weken hebben verzekeraar Achmea (Interpolis en Centraal Beheer) over het eerste halfjaar in de rode cijfers gedrukt.

Het verzekeringsbedrijf wil nog meer op preventie gaan aandringen bij haar leden, stelde bestuursvoorzitter Willem van Duin.

Achmea schat het schadebedrag bij zijn klanten nu op ongeveer 260 miljoen euro. Achmea is deels herverzekerd en kan dus een deel van de schade in de tuinbouw nog terugkrijgen. Maar dan nog resteert een nettoschadelast door het noodweer van 140 miljoen euro, zo maakt het concern bekend vandaag.

Een toename van de schadelast door het veranderende klimaat was verwacht, schrijft Achmea. Over de eerste zes maanden van dit jaar resulteert dit voor Achmea in een aanzienlijk, negatief financieel effect. De huidige premiestellingen zijn niet voldoende dekkend voor de toegenomen schadelast, waardoor premieverhogingen onvermijdelijk zijn. Dat was al bekend. Onder meer preventie kan helpen de schadelast minder sterk te laten toenemen. Onze merken nemen hierin een voortrekkersrol.

Eén reactie

 • eric horssius


  De standaard gewasverzekeringen geven dekking tegen storm en overvloedig hemelwater. Hagel is daarin uitgesloten, want daar is een aparte verzekering voor. Verzekeraars doen nu alsof het bij het noodweer in juni alleen om hagel ging.
  Het is echter een samenspel van factoren geweest, dat bij meteorologen bekend staat als ’supercel’. Daar zijn verschillende meteorologen van het KNMI en uit Wageningen het over eens. Een supercel is het zwaarste type onweersbui dat er bestaat, met zware neerslag en windstoten. Dit verschijnsel staat niet als uitsluiting in polisvoorwaarden vermeld. De supercel kan op meerdere manieren schade veroorzaken. Die factoren mag je niet los van elkaar zien. Al helemaal niet om vervolgens die ene factor, die is uitgesloten van verzekering, als oorzaak aan te wijzen.
  Ga met je branche-organisatie en advocaten praten en wakker de discussie aan. Laat je niet afschepen. Begin desnoods een rechtszaak. Ik schat de kans dat de rechter meegaat met deze visie op 100%. Je moet wel de stap zetten om naar de rechter te gaan. De meeste ondernemers zijn daar terughoudend in. Er moeten dus mensen zijn binnen de land- en tuinbouworganisaties die deze kar gaan trekken voor hun leden. Als men dit collectief doet hoeft het helemaal niet zo veel geld te kosten; hoogstens een paar duizend euro per situatie. Causaliteit is bekend terrein voor juristen, eventueel met hulp van weerkundigen.” <

  Eric Horssius,
  schade-expert bij Krantz & Polak Resolve.

Of registreer je om te kunnen reageren.