Home

Nieuws

'71 procent meer tomaten sinds '00; kwart uit Westland'

De tomatenproductie steeg tussen 2000 en 2015 met 71 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2015 is bijna 900 miljoen kg tomaten geproduceerd.

Daarbij maakt het staatsonderzoeksbureau geen onderscheid tussen types tomaten. De productie is in die jaren fors gewijzigd naar fijnere types.

Wel onderzocht het CBS dat 24 procent van de tomaten in het Westland wordt geproduceerd. Dat is veruit het belangrijkste productiegebied. In Lansingerland is 3,7 procent van de productie geconcentreerd. In Westvoorne 2,7 procent, evenveel als in Pijnacker-Nootdorp. In Someren en Asten staat opgeteld 1,6 procent van de Nederlandse tomatenproductie. In deze streek is de productie zwaar geraakt door de hagel van 23 juni.

Groei aardbeien

In 2015 is 28,6 duizend ton aardbeien onder glas en tunnels geproduceerd, 90 procent meer dan in 2000. In de open grond is in 2015 29 duizend ton aardbeien geproduceerd, de helft meer dan in 2000. De productie van doperwten daalde sinds het begin van deze eeuw met meer dan de helft, terwijl ook ruim 30 procent minder radijs en sperziebonen is verbouwd.

Areaalgroei

Het areaal courgettes nam tussen 2000 en 2015 het meest toe, met meer dan 100 procent, het areaal aardbeien onder glas en tunnels steeg met 71 procent. Op plaats drie is de rode biet te vinden met een areaal toename van 88 procent. De oppervlakte sperziebonen daalde met 42 procent, gevolgd door doperwten (40 procent) en radijs (39 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.