Home

Nieuws

Winkelprijzen groente in 20 jaar een derde duurder

Waar gemiddeld de inflatie de afgelopen 20 jaar 45 procent bedroeg, zijn de prijzen voor verse groente in die periode grofweg met 33,3 procent gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS naar aanleiding van hun twintigjarige inflatiemetingen. Voor vers fruit bedroeg de prijsstijging gemiddeld 56 procent, blijkt uit berekeningen van CBS. De prijsontwikkeling van groente en fruit schommelt per jaar. Zo was 2015 een relatief duur groentejaar. Dat verklaart dat de gemiddelde prijsstijging in die twintig jaar ook op of boven de prijsstijging voor voeding als geheel ligt (ruim 30 procent).

In tegenstelling tot de volledige inflatie zijn de prijsstijgingspercentages voor groente en fruit berekend over gehele jaren, dus 2015 afgezet tegen 1996.

Diensten duurder

Diensten, zoals horeca, huren en vervoer, werden sinds begin 1996 gemiddeld bijna 60 procent duurder. Goederen als auto's en voeding stegen ruim 30 procent in prijs. Gemiddeld zijn de prijzen in Nederland tussen 1996 en 2016 dus met 45 procent gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.