Home

Nieuws

Greenyard mikt op groei in belangrijk fusiejaar retail

Ondanks prijsdruk ziet Greenyard Foods (Univeg) kansen dit jaar op omzetgroei. Van de afnemers fuseren Ahold en Delhaize.

Het Belgische Greenyard Foods groeide in het boekjaar tot maart vooral in Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de VS.  In Duitsland verloor de groente- en fruitgigant veel omzet doordat een supermarktketen koos voor een andere leverancier. Dat blijkt uit de jaarcijfers.

De versdivisie (Univeg) kon herstellen door groei in de genoemde landen, de gunstige groente- en fruitprijzen en toename van winstgevende handdel in exoten (fruit) en 'ready to eat'.

Op de markt voor groenteverwerking (diepvries met name) signaleert Greenyard een blijvende prijsdruk in het afgelopen boekjaar. Daaraan poogde Greenyard te ontsnappen door te sturen in de productmix en de productie efficiënter af te stellen.

Prijsdruk en fusie

Voor het lopende boekjaar signaleert Greenyard vooralsnog prijsdruk in groenten en fruit. Toch houdt de eigenaar van Bakker Barendrecht vast aan winstgevende omzetgroei dit boekjaar. Greenyard voegt nog altijd bedrijfsonderdelen of activiteiten samen, waardoor efficiëntiewinst te boeken valt. Greenyard spreekt zich niet uit over overnames of fusies. In het verleden zijn gesprekken gevoerd met The Greenery.

Greenyard ziet dit voorjaar verder twee belangrijke klanten fuseren. Ahold en Delhaize zijn beide afnemers van groente en fruit van Greenyard en zullen spoedig verdergaan als één organisatie. Onduidelijk is wat de extra inkoopkracht aan de afnemerszijde voor effect heeft voor Greenyard.

REBITDA

De omzet van de grootste groenten- en fruitverwerker van Europa is in het gebroken boekjaar 2015/2016 met 1,1 procent gedaald tot 3,967 miljard euro. De bruto winst (REBITDA) daalde  5,5 procent tot 136,2 miljoen euro. Die cijfers had het beursgenoteerde bedrijf al bekend gemaakt. De nettowinst kwam uit op 17 miljoen euro, waarvan meer dan de helft wordt uitgekeerd in dividend.

De onderneming Greenyard Foods ontstond vorig jaar na een fusie van de voormalige groenteverwerker Greenyard Foods, de versproducent Univeg en de meststofontwikkelaar Peatinvest.

Of registreer je om te kunnen reageren.