Home

Nieuws 1 reactie

Vorstschade aan fruit en groente in Midden-Europa is enorm

Europese lidstaten in Midden en Zuidoost-Europa hebben tijdens de Europese landbouwraad dinsdag een update gegeven over de schade van het koudefront eind april.

Na een warme periode begin april kwam een groot deel van Europa onder invloed van een koude noordelijke stroming. Dat leidde tot temperaturen tot acht graden onder nul en zware sneeuw. Dat heeft duizenden hectare fruitboomgaard en groenteteelt geraakt, blijkt nu uit voorlopige schattingen. De lidstaten vragen de EU om steun te bieden aan de telers die al gedupeerd waren door de Russische boycot.

Hagelnetten beschadigd

In Slovenië is op 47.000 hectare landbouwgrond 30 procent of meer van de teelt beschadigd. Het gaat om wijn- en fruitgaarden, maar ook in de open groenteteelt. Veel van de schade is structureel omdat bomen en hagelnetten zijn beschadigd.

In Oostenrijk wordt de schade op 300 miljoen euro geschat. Ook hier hebben fruittelers schade aan fruitbomen en hagelnetten. Door de vorst konden ze de netten niet verwijderen voor de zware sneeuwval inviel. Vooral in het gebied Styria is veel schade aan gewassen, ook onder folie.

Honderden miljoenen euro's

In Slowakije is 37.000 hectare nu getaxeerd. Op 23.000 hectare is gemiddeld 62 procent schade vastgesteld. Het gaat dan om schade in fruit (hardfruit, pruimen en aardbeien), maar ook kool en paprika.

In Kroatië ramen regionale overheden de schade op zeker 112 miljoen euro in groente en fruit. In boomgaarden zijn schadepercentages gevonden van 50 tot 100 procent, zeker in het centrale en oostelijke deel van Kroatië.

In Hongarije zijn 5.500 schademeldingen uit de land- en tuinbouw binnengekomen, ook van bijenhouders die door bevroren bloesems hun honingproductie in gevaar zien komen. Meer dan 1.800 teeltbedrijven voor wijndruiven meldden forse schade.

Tsjechië schat de schade aan fruitteelt op 300 tot 400 miljoen euro.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Ik vraag me altijd af of hier niet op grote schaal gefraudeerd wordt met schademeldingen om geld binnen te harken.

Of registreer je om te kunnen reageren.