Home

Nieuws laatste update:31 mei 2016

'Van EU-compensatie komt geen cent bij tuinders'

De compensatie uit Brussel als crisissteun werkt niet. Tuinders zien er te weinig van terug.

Dat bleek al na de Ehec-crisis en de Russisch boycot. Dat is nu ook weer zichtbaar bij de varkenshouders. Wat de bedrijven nodig hebben is een verruiming van de mededingingsregels zodat ze zelf het aanbod kunnen reguleren. Dat zei LTO Noord Glaskracht voorzitter Nico van Ruiten maandag tijdens het Greenportcongres in Amsterdam. Hij ging daar in gesprek met VVD-Europarlementariër Jan Huitema. Van Ruiten pleit voor het sneller inzetten van die mogelijkheid in de Europese regels.

Huitema beaamde dat hij twee jaar geleden in Brussel had gepleit voor het openstellen van die verruiming voor een aantal producten. "Het zogenaamde artikel 222 is sindsdien op de achtergrond geraakt. Voor melkveehouders is die mogelijkheid nu wel geboden om het aanbod te reguleren, maar daar wordt dan weer niet gebruik van gemaakt. Het is een nieuw middel. Er is blijkbaar angst voor freeriders of dat er kartels ontstaan. Na anderhalf jaar wordt het dus wel weer opgepakt."

Foto

  • 'Van EU-compensatie komt geen cent bij tuinders'

Of registreer je om te kunnen reageren.