Home

Nieuws laatste update:9 mei 2016

Rusland geeft minder handelsverstorende steun

Rusland heeft in 2014 circa $5,5 miljard (€4,4 miljard) aan handelsverstorende steun aan boeren en tuinders gegeven. Het bedrag lag 30% lager dan een jaar eerder, wat kan duiden op geldgebrek.

Dat blijkt uit cijfers van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Verreweg de meeste subsidies waren niet gericht op specifieke productgroepen. Rusland mocht van de WTO in 2014 $8,1 miljard aan steun geven. Steun die niet als handelsverstorend wordt gerekend, de zogeheten 'groeneboxsteun', bleef gelijk. Het betreft onder meer geld voor ecologische diensten.

Meers subsidie naar landbouw

Rusland heeft vorig jaar aangekondigd subsidies voor de landbouw op te voeren. Omdat het land een importstop voor voedsel uit de EU heeft ingevoerd, moet de landbouw flink meer produceren om gaten te vullen. Technisch is de Russische landbouw echter nog ver verwijderd van het West-Europese niveau, en de opschaling van productie kost tijd en geld. Later heeft het landbouwminister betalingen vanwege geldgebrek bevroren.

Of registreer je om te kunnen reageren.