Home

Nieuws laatste update:25 mei 2016

Nieuw voorstel voor toelating glyfosaat

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel gedaan voor de toelating van onkruidbestrijder glyfosaat. Dat melden bronnen in Brussel.

Glyfosaat zou voor een periode van maximaal twee jaar worden toegelaten, tot het Europese chemicaliën agentschap (Echa) een nieuwe veiligheidsbeoordeling heeft gemaakt. Het Echa is aan bezig met een beoordeling van glyfosaat. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft gezegd dat hij de toelating van glyfosaat mede afhankelijk wil maken van het oordeel van Echa. Echa verwacht in de loop van volgend jaar klaar te zijn met het onderzoek.

Besluit voor 30 juni

Een besluit over verlenging van de toelating moet voor 30 juni worden genomen. Als de 28 lidstaten het eens worden, zal het voor het besluit waarschijnlijk een extra vergadering van permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) worden belegd.

Vorige week liet de Europese Commissie al weten dat het middel verboden wordt, als de 28 lidstaten niet tot een oplossing komen in het Scopaff in Brussel. Als het zover komt, wordt het verbod effectief op 1 januari 2017.

Ondertussen hebben de belangrijkste producenten al voorbereidingen getroffen om de Europese Commissie eventueel voor de rechter te slepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.