Home

Nieuws

EU-landen willen geen inperking crisisinterventie

Verschillende EU-lidstaten willen de interventie vanwege de Russische boycot niet inkrimpen.

Eurocommissaris Phil Hogan maakte recent bekend die stap te zullen zetten. Daarmee zet hij dus wel de interventiemogelijkheid door na 1 juli. In het beheerscomité groente en fruit in Brussel vorige week bleek dat de Europese Commissie weinig voelt voor het optrekken van de volumes, maar helemaal dicht is die deur ook niet.

Quotum

Met ruim 29 miljoen kilo groente en fruit is dit interventieseizoen voor in totaal 97 miljoen euro uit de markt gehaald en deels geschonken aan voedselbanken. De laatste twee weken van april waren vooral Polen en Spanje grote aanvragers voor interventie van appels, wortelen en tomaten. In die periode werd voor zes miljoen euro product uit de markt gehaald. Vier landen (Cyprus, Roemenië, Portugal en Italië) hebben hun quotum voor dit seizoen al opgemaakt. Nederland en België hebben met zes en acht procent heel weinig product uit de markt gehaald. Ondanks de zware afzetproblemen met appels hebben de Polen ook nog maar 20 procent van hun quotum volgemaakt. De appelprijzen in Polen liggen op 50 procent van het historisch gemiddelde. De Polen hebben een forse voorraad (Idared) en kampen met kwaliteitsproblemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.