Home

Nieuws

Voor groente en fruit blijven aanbodafspraken verboden

Afzetorganisaties in groente en fruit blijven buiten de verruiming van Europese regels voor afstemming van productiebeperking.

Dit blijkt uit de uitwerking van het steunpakket van de Europese Commissie voor zuivel, varkensvlees, groente- en fruit. De tuinbouwsector had in de Ehec-crisis en na de boycot door Rusland wel voor een variant daarop geijverd, net als toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma. Melkcoöperaties mogen vanaf half april tijdelijk productie-afspraken maken om de zuivelmarkt te stabiliseren, schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van EZ in een kamerbrief. De markt voor groente en fruit beleeft niet zo'n diepe structurele crisis als de dierhouderij, stelt Van Dam.

Staatssteun

Bij de uitwerking van dat steunpakket blijkt dat groente en fruit wel aanspraak kan maken op verhoogde directe staatssteun om liquiditeitsgaten in de bedrijfsvoering op te vangen. Nederland lijkt die maatregel echter niet uit te voeren in de zuivel of vleessector en dus ook niet in groente en fruit.

Exportkredieten

Ook de beloofde maatregelen van de Europese Commissie om voortgang te maken in het openen van derde markten zijn van toepassing voor groente en fruit. Dat geldt ook voor het mogelijk instellen van exportkredieten voor de land- en tuinbouw en de investeringen die de Europese Investeringsbank (EIB) wil doen op primaire bedrijven in de EU, zo laat het ministerie van EZ desgevraagd weten.

 

zie ook: Van Dam: geen geld naar tijdelijke oplossing crisis veehouderij

Of registreer je om te kunnen reageren.