Home

Nieuws

Fiscus zag ZZP-er in tuinbouw onterecht als werknemer

Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de fiscus ten onrechte een dienstverband veronderstelde bij een zelfstandige in de tuinbouw.

Een hovenier die pootwerkzaamheden deed in verschillende kassen en op percelen deed dat niet in een dienstverband, oordeelde de rechter. De belastingdienst achtte bewezen dat de man onder gezagsverhouding stond van zijn opdrachtgever, maar het gerechtshof wijst dat van de hand. Volgens de rechter kreeg de man 'summiere aanwijzingen van de opdrachtgever en voerde hij de opdrachten veelal naar eigen inzicht in.'

Het gerechtshof beschrijft de werkzaamheden als zelfstandige als volgt: "De agrariërs hebben een aantal klussen voor belanghebbende zoals groente poten, onderhouden en oogsten, kunstmest strooien, spinazie maaien, pad schoonspuiten die binnen een bepaalde tijdsbestek moeten geschieden. Belanghebbende heeft een grote mate van vrijheid om zelf te bepalen wanneer hij welke werkzaamheden uitvoert en de wijze waarop. Hij kan zelf bepalen welk vak hij mest, poot, snijdt, maait, oogst en schoonmaakt. Belanghebbende agendeert de VAR-werkzaamheden naast zijn werkzaamheden als hovenier en heeft een groot aantal opdrachtgevers voor wie hij de VAR-werkzaamheden verricht."

Of registreer je om te kunnen reageren.