Home

Nieuws

Europees verdrag met Kosovo in werking getreden

Terwijl Nederland zich opmaakt voor het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne is vrijwel geruisloos een verdrag met Kosovo in werking getreden. Per 1 april is een stabilisatie en associatie overeenkomst (SAO) verdrag ingegaan dat de weg inluidt naar vrije handel met dit Balkanland. Dat meldt Agra Europe.

Het verdrag is in november vorig jaar getekend door beide partijen. Met overgangstermijnen tot tien jaar leidt het tot vrije handel, onder meer op agrarisch gebied. Volgens vice-president Federica Mogherini van de Europese Commissie zal het belangrijk bijdragen tot vrede, veiligheid en welvaart in Kosovo en de hele regio eromheen. Gelijksoortige overeenkomsten werden al eerder van kracht met Macedonië, Kroatië (nu lid van de EU), Albanië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Servië. Het grote verschil met het associatieverdrag met Oekraïne is dat hier wél sprake is van mogelijke toetreding op termijn. Voor Kosovo is dat nog wel onzeker, in verband met de onduidelijke status van het landje.

Agrarische handel

Op agrarisch gebied zijn onmiddellijk alle importtarieven en -quota opgeheven, met uitzondering van die voor rundvlees, suiker en wijn. Voor rundvlees krijgt Kosovo een quotum van 475 ton kalfsvlees met verlaagde heffingen. Kosovo gaat haar 10% importheffing op agrarische producten uit de EU opheffen. Het zal ook het EU-systeem voor producten met een erkende geografische herkomst erkennen.

De agrarische export van de EU naar Kosovo bedroeg vorig jaar €182 miljoen. Belangrijkste producten zijn tabak, zuivel en dranken. Kosovo exporteerde voor €8 miljoen naar de EU, vooral fruit en drank.

Of registreer je om te kunnen reageren.