Home

Nieuws laatste update:13 apr 2016

EU-parlement nog niet eens over glyfosaat

In het Europees parlement is nog geen afgetekende meerderheid voor of tegen de hernieuwde toelating van onkruidbestrijder glyfosaat.

Er liggen verschillende voorstellen, variërend van een onvoorwaardelijk verbod tot een ongeclausuleerde toelating. Het parlement stemt woensdag over de toelating van glyfosaat. De uitspraak van het parlement is niet beslissend.

Het besluit over de hernieuwde toelating wordt genomen in het permanent comité voor planten, dieren, voedsel en veevoer (Scopaff), waar de lidstaten zitting in hebben. Als daar geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen toelating is, moet de Europese Commissie de beslissing nemen.

Politieke aarzeling

De oproep van het parlement, dat er woensdag over praat, moet richting geven aan de besluitvorming in Brussel. Hoewel de bevoegde onafhankelijke onderzoeksinstellingen in de lidstaten geen bezwaren hebben tegen toelating, bestaat er grote politieke aarzeling het middel toe te laten.

In het Europees Parlement deed Stuart Agnew van de Europese fractie voor vrijheid en directe democratie (de groep Farrage) dinsdag al een oproep het middel toe te laten. Hij noemde het onbegrijpelijk dat het parlement voorstelt een middel te verbieden dat als waarschijnlijk kankerverwekkend wordt aangeduid. Hij zegt dat er andere producten waarover veel meer zekerheid bestaat, als het gaat om kankerverwekkendheid, zoals alcohol, de pil, of verwerkte vleesproducten. "En dat zijn producten die we moedwillig innemen, glyfosaat niet. Waar hebben we het over?"

Of registreer je om te kunnen reageren.