Home

Nieuws

Rechter tilt niet zwaar aan fout werkvergunning

De bestuursrechter vindt dat een fruitbedrijf niet geheel verantwoordelijk is voor een overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen.

De rechter staat een lagere boete toe en wijst hoger beroep van de hand van de minister van Sociale Zaken. De minister vindt dat een werkgever ten alle tijden verantwoordelijk is voor de papieren. In 2013 trof de Inspectie SZW op een fruitbedrijf een Egyptische medewerker aan de sorteerband. Dat de man als Italiaan werd aangezien, was niet helemaal de fout van de werkgevers van de man. De identiteitspapieren konden tot verwarring hebben geleid. De rechtbank had daarom al in 2015 de boete voor de betrokken bedrijven gematigd met 50 procent. Ook de bestuursrechter vindt de boetematiging gerechtvaardigd, omdat andere werknemers op het bedrijf wel over de juiste papieren beschikken.

De bestuursrechter verminderde de boetes opnieuw, om daarmee de verlaging van de officiële boetenorm van vorig jaar (van 12.000 euro naar 8.000 euro) door te berekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.