Home

Nieuws

'Focus LTO Noord, ZLTO en LLTB op regionale thema's'

LTO Nederland heeft plannen gepresenteerd voor modernisering van haar organisatie voor belangenbehartiging.

Dat betekent een versterking van de landelijke organisatie. De vakgroepen worden landelijk georganiseerd. De huidige regionale afstemming vervalt. Wat dat precies voor de groente- en fruit sectoren betekent, kon LTO nog niet toelichten. Wel zegt een woordvoerder LTO Nederland dat het model van LTO Glaskracht Nederland feitelijk model staat voor de veranderingen.

De ondersteuning door beleidsmedewerkers gebeurt voortaan op landelijk niveau en niet meer vanuit de regionale LTO's. Hun aansturing wordt een verantwoordelijkheid van de directeur van LTO Nederland. LTO Noord, ZLTO en LLTB vervullen een sleutelrol in de regionale en lokale belangenbehartiging. Thema's daarbij zijn onder meer ruimtelijke ordening, waterbeleid en ondernemerschap.
Discussies over welke organisatie wat precies moet uitvoeren, moeten tot het verleden gaan horen, stelt landelijk voorzitter Albert Jan Maat. De landelijke vakgroepen richten zich op nationale en internationale thema's. Voor de regionale organisaties is de focus op lokale en regionale onderwerpen. "De leden weten daardoor zeker dat adequaat gehandeld wordt."
Woensdag presenteerde het federatiebestuur plannen aan bestuurders van de zeventien vakgroepen. Die reageerden positief, meldt Maat. Een ledenbesluit moet nog volgen. Na de moderniseringsslag wil Maat op 1 oktober plaats maken voor een nieuwe landelijk voorzitter.

Of registreer je om te kunnen reageren.