Home

Nieuws 1 reactie

'Crisis zuivel- en varkenssector, niet in tuinbouw'

Nederland wil groente en fruit buiten Europese discussies houden over crisisaanpak in de landbouw.

Nederland heeft als voorzitter van de EU ideeën verzameld van EU-lidstaten om de slechte marktsituatie aan te pakken in de zuivel- en varkenssector. Staatssecretaris (EZ) Martijn van Dam wil die voorstellen komende week bespreken op de vergadering voor EU-landbouwministers. Nu blijkt dat enkele lidstaten ook voorstellen hebben gedaan om afzetproblemen in de groente- en fruitsector aan te pakken. Van Dam doet daar niets mee. "De moeilijke marktomstandigheden voor sommige producten in deze sector lijken echter van andere aard dan in de zuivel- en varkensvleessector", schrijft hij in een kamerbrief.

De EU-lidstaten lijken gevoelig voor maatregelen in de zuivel en vleesmarkt als opslag, het instellen van observatoria of toezichthoudende instanties, het versnellen van maatregelen om de macht van supermarkten te beperken, of het belonen van vrijwillige productiebeperking door veehouders. Komende week wil Van Dam conclusies trekken over de steun en haalbaarheid van de voorstellen.

Eén reactie

  • Joost Stallen

    Wat een vreemde gedachte dat alleen de marktsituatie van de zuivel en varkens sector besproken hoeft te worden in Europa. De rijkste agrariërs van ons land zijn nog altijd de melk boeren en zij betalen nog nooit belasting geld ook. Als er te veel geproduceerd word doet de markt zijn werking wel daar hoeft de politiek zich niet mee te bemoeien, en als ze wat willen binnen slepen aan gelden doe het dan voor een ieder.
    Ton Slagter bloemkool teler uit lutjebroek.

Of registreer je om te kunnen reageren.