Home

Nieuws

Zwitserse supers kritisch over rol Marokko in Westelijke Sahara

Verschillende Zwitserse retailers onderzoeken de mogelijkheden om geen groenten meer te kopen uit Marokko, als die afkomstig zijn uit de Westelijke Sahara. De annexatie van dit gebied door Marokko is volkenrechtelijk omstreden.

De Zwitserse supermarkt COOP heeft de eerste stappen gezet om de groente uit het gebied te weren, zo bevestigt een woordvoerder van de keten. Andere ketens, zoals Migros en Denner zouden dezelfde beslissing overwegen, zo informeert HortoInfo.

COOP verklaart een einde te willen maken aan de invoer van landbouwproducten uit de Westelijke Sahara: "Marokko bezet al 40 jaar illegaal de Westelijke Sahara en exploiteert haar natuurlijke rijkdommen, zonder rekening te houden met de Sahrawi, de inheemse bevolking. Vanaf 2017 importeert COOP alleen nog tomaten en watermeloen uit Spanje, het noorden van Marokko en van producenten rond Agadir".

Migros

Ook retailer Migros heeft gezegd  de kritiek over de import uit de Westelijke Sahara serieus te nemen en onderzoekt regelmatig de oorsprong van producten met herkomst 'Marokko'. Als blijkt dat deze afkomstig zijn uit de Westelijke Sahara, dan worden de inkoopvoorwaarden onmiddellijk herzien, zo valt te lezen.

Ondertussen bestudeert de keten Denner met haar leveranciers de mogelijkheid om ook maatregelen te nemen. Volgens woordvoerder Thomas Kaderli verkoopt de keten gedurende korte periodes in het jaar tomaten en meloenen uit de Westelijke Sahara.

Of registreer je om te kunnen reageren.