Home

Nieuws

Uitbuiters en onderbetalers digitaal te schande door SZW

De Inspectie SZW gaat de namen van overtreders van de Wet Arbeid Vreemdelingen publiceren op de website. Deze dreiging met het zogeheten naming & shaming moet preventief werken.

Onderbetaling en uitbuiting van medewerkers en gebruik maken van buitenlandse arbeid zonder een de juiste benodigde werkvergunningen, dat levert een hoge boete op. Maar om dergelijke overtredingen van de wettelijke arbeidsvoorwaarden nóg onaantrekkelijker te maken, gaan de bedrijven die over de schreef gaan vanaf nu ook nog eens digitaal aan de schandpaal. Met naam en toenaam.

Dat besluit heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid genomen en is reeds van kracht. Wie nu op heterdaad betrapt wordt, die komt publiekelijk op de website van Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie.

Verlies van certificering

Met een dergelijke vermelding op internet kan het voor telers een probleem worden om nog aan supermarkten te mogen leveren. De basiseisen voor bijvoorbeeld Global GAP gaan uit van goed werkgeverschap. Overtreden van arbeidswetten betekent ook verlies van certificeringen als Global GAP en alle andere keurmerken met een sociale paragraaf.

Het is de bedoeling dat later dit jaar ook overtreders van de Arbowet en de werktijdenwet met naam genoemd gaan worden. Dit zou het voor de betreffende bedrijven ook een stuk moeilijker kunnen maken om nog personeel te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.