Home

Nieuws

EU Ombudsman wil zorgvuldiger toelating bestrijdingsmiddel

De Europese Commissie moet de regels voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen strenger toepassen, vindt Europees Ombudsman Emily O'Reilly. Naar aanleiding van een klacht van PAN Europe (Pesticide Action Network) maant de Ombudsman de Europese Commissie om binnen 2 jaar te rapporteren over de naleving van de regels.

De Europese Commissie gebruikt bij de toelating van nieuwe werkzame stoffen een procedure waarbij de gegevens over een veilig gebruik nog moeten worden bevestigd. De Ombudsman ziet verbetering bij de Europese Commissie bij het proces tot toelating van gewasbeschermingsmiddelen. "Maar gezien de belangrijke implicaties voor het milieu, zowel als voor volks- en diergezondheid, heb ik de Conmissie gevraagd binnen twee jaar te rapporteren over de invoering van mijn voorstellen."

10 stoffen

O'Reilly keek naar de toelating van tien specifieke stoffen, waarbij de Europese Voedselveiligheidsautoriteit zich gereserveerd opstelde. Volgens O'Reilly kan het toelatingsproces worden verbeterd. De Europese Commissie maakt minder gebruik van de procedure, waarbij nog gegevens moeten worden bevestigd gedurende de toelating.

Of registreer je om te kunnen reageren.