Home

Nieuws

‘Wie wil werken is welkom in het Westland’

Voor ons geldt de regel van de vijf W’s: ‘Wie wil werken is welkom in Westland’.

Dat zei Mart Valstar, topman van de Best Fresh Group woensdag op radio 1 in een reportage over Oost-Europese werknemers. Valstar stelt dat het bedrijf geen onderscheid maakt in nationaliteit van de uitzendkrachten. “Wij vragen niet naar Oost-Europees personeel, maar het is moeilijk het juiste personeel te vinden. Ons uitzendbureau werft daarvoor in Polen. Het is niet zo dat Polen beter werken dan Nederlanders die hier willen werken. Ze werken wel beter dan de mensen die thuis op de bank blijven zitten.”

Gelijk werk, gelijk loon

Aanleiding voor zijn uitspraak is het plan van de Europese Commissie om oneigenlijke concurrentie door arbeidsmigratie tegen te gaan. Nu al moeten Nederlandse werkgevers Oost-Europese werknemers dezelfde voorwaarden bieden. De Europese Commissie wil ook het verschil voor gedetacheerd personeel opheffen. Dat betekent gelijk loon voor gelijk werk, aldus eurocommissaris Marianne Thyssen. “Het gaat om personeel dat een contract heeft in het eigen land, maar dat werk uitvoert in een ander land. Dan gelden de regels van het land waarin gewerkt wordt.”

Uitzendkrachten langer in dienst

De medewerkers in het bedrijf van Valstar sorteren paprika uit Spanje en andere groenteproducten. Voor het werk maakt het bedrijf vooral gebruik van uitzendkrachten, naast een vaste schil van vaste werknemers. Volgens Valstar is Pools uitzendpersoneel niet goedkoper dan Nederlandse werknemers. Ook zijn uitzendkrachten niet per definitie goedkoper dan vast personeel. Valstar: “We hebben ook uitzendkrachten die al jaren in dienst zijn. Die groeien ook in schaal. Ze zijn van waarde omdat we niet steeds alles hoeven uit te leggen. We kiezen dus niet voor de laagste prijs, maar voor de beste prijs in verhouding tot de prestaties.”

Of registreer je om te kunnen reageren.