Home

Nieuws

Van Dam: exportsteun alleen voor duurzaam product

Nederland wil in zijn exportbeleid uitsluitend duurzame producten promoten in het buitenland.

Alleen zo blijft het NL-merk sterk in de toekomst, stelt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ): “Daarbij moeten wij selectief zijn; wij moeten dus hoofdzakelijk de producten ondersteunen en in de etalage zetten die voldoen aan de kwaliteitseisen van duurzaamheid en dierwelzijn die wij voor ogen hebben. Je moet je merk namelijk niet van zijn waarde ontdoen door te veel producten op die manier te promoten.” Dat blijkt uit de verhandelingen van de begrotingsbehandeling EZ eind november. Naast duurzame producten ziet Van Dam veel in het steunen van de kennisexport op gebied van techniek en innovatie.

Oostenrijkse model

De bewindsman heeft vooral het Oostenrijkse model daarbij voor ogen. De Oostenrijkers proberen hun producten te profileren op basis van een aantal duurzaamheidskenmerken, bijvoorbeeld dierenwelzijn of het niet-gebruik van GMO's. De Oostenrijkers maken daarbij een heel bewuste keuze. "Als je er bewust voor kiest om je te onderscheiden op dat soort aspecten, dan kun je een en ander vervolgens ook op die manier in de markt zetten.” Nederland moet in 5 tot 10 jaar ook vooroplopen in gebruik van duurzame energie in de tuinbouw en in CO2-uitstoot, aldus Van Dam. Daarvoor zorgen de afspraken in het Energieakkoord.

Ambassadeur voor groente en fruit

Van Dam gaf ook iets meer inzicht in zijn voedselagenda. Naast zijn streven naar voorlichting op scholen over gezond eten, en het streven naar transparante digitale ketens, ondersteunt het ministerie een ambassadeur. Deze man of vrouw gaat met een team van experts samenwerken om de verschillende groente- en fruitcampagnes en initiatieven op elkaar te laten aansluiten.

Innovatie

Innovatie is ook een belangrijk onderdeel van de voedselagenda van Van Dam. Hij noemde het ontwikkelen van nieuwe producten die zijn samengesteld uit meer groente of meer plantaardige eiwitten. Dat is een voorbeeld van innovatie aan de productiekant, met exportkansen in het buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.