Home

Nieuws

Van Dam: Stijging inkomens verdient nuancering

Dat het over het algemeen genomen best goed gaat met de inkomens in de land- en tuinbouw, betekent niet dat iedereen in elke sector een goed inkomen verdiende.

Die nuancering maakte staatssecretaris Martijn van Dam maandag bij de nieuwste inkomenscijfers van Wageningen Economic Research (voorheen LEI).

Grote variatie in inkomens

Van Dam zei dat het gemiddelde inkomen van €53.000 in de land- en tuinbouw afgemeten aan het modale inkomen van €36.500 nog niet zo slecht is. "Over het algemeen gaat het best goed", aldus Van Dam.

Maar de staatssecretaris zegt erbij dat het gaat om een gemiddelde over alle sectoren en alle boeren en tuinders, waarbinnen een grote variatie is. Een deel van de ondernemers is kwetsbaar doordat een deel van het inkomen bestaat uit steun van de Europese Unie. Van Dam ziet liever dat het inkomen uit de markt komt.

Relatieve stijging varkenshouderij

Een derde kanttekening maakt Van Dam bij de inkomenscijfers voor de varkenshouderij. "In sommige sectoren zijn de inkomens zeer laag geweest. Het is positief als varkenshouders er gunstig uitkomen met een inkomen van boven de €100.000, maar dat komt wel in een ander perspectief als je weet dat het inkomen vorig jaar nog negatief was."

Van Dam debatteerde maandag met de Tweede Kamer naar aanleiding van de initiatiefnota Een Eerlijke Boterham van CDA'er Jaco Geurts. Geurts kondigde aan dat hij mogelijk met een initiatiefwet voor een voedselscheidsrechter die toezicht houdt op de eerlijke handel in de voedselketen. De CDA'er kreeg steun en waardering voor een deel van zijn voorstellen. Zo wil de Kamer onder andere onderzoek laten doen naar de margeverdeling in de keten.

Of registreer je om te kunnen reageren.