Home

Nieuws

Havenbedrijf wil garanties warmte-afname

Havenbedrijf Rotterdam is bereid tientallen miljoenen euro’s te steken in de aanleg van een warmtenetwerk naar Westland.

Eerst wil het havenbedrijf van de overheid duidelijkheid en garanties voor de lange termijn. De overheid zou afname moeten garanderen van overtollige warmte door huishoudens en met een aantal landen een systeem moeten maken voor het beprijzen van CO2-uitstoot, stelt directeur Ed Castelein in Het Financieele Dagblad.

Besluit over kolencentrales afwachten

Ook is het wachten op wat minister Henk Kamp van Economische Zaken besluit over het lot van de kolencentrales op de Maasvlakte. "Als die op korte termijn dicht moeten, is dat een stap terug voor de afvang van CO2 en gaan we met andere bedrijven een proef opzetten", zegt Castelein.

De Rotterdamse haven herbergt het grootste petrochemische complex van Europa en is verantwoordelijk voor 18% van de landelijke uitstoot van broeikasgassen. Tot op heden gebruikt Havenbedrijf Rotterdam zijn jaarlijkse investeringsruimte van circa €200 miljoen hoofdzakelijk voor uitgaven aan infrastructuur, zoals wegen en kades.

Beleid uitzetten tot 2035

Volgens Castelein is het van groot belang dat de overheid een beleid uitzet dat zeker tot 2030 of 2035 loopt. “Zodat we niet elke vier jaar na verkiezingen ander beleid krijgen. Dan weten bedrijven waar ze aan toe zijn.” Provincie Zuid-Holland publiceerde juist vrijdag 2 december een rapport dat vooruit kijkt naar 2050, naar wat nodig is om de klimaatdoelstelling te halen. Met de warmterotonde moet niet lang gewacht worden, stellen de onderzoekers. Verder melden zij dat door de energietransitie het aantal bedrijven op het terrein van het havenbedrijf zal krimpen.

Voorwaarden Westland

Gemeente Westland heeft andere voorwaarden kenbaar gemaakt voor medewerking aan de warmterotonde. Zo is kolenwarmte niet acceptabel en moet de leiding het hele Westland beslaan. Verder mag er geen sprake zijn van verdringing van lokale initiatieven en moet de CO2-levering geborgd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.