Doorgaan naar artikel

Rapport: bij elke buis reserve ingraven, ook naar kas

Aanleg van buisleidingen wordt steeds belangrijker, ook voor de tuinbouw (warmte en CO2). De overheid moet drempels daarbij wegnemen. Bij elke leiding voor gevaarlijke stoffen moet ook een reservebuis worden meegegraven voor toekomstige ontwikkelingen.

Dat zijn conclusies uit het rapport Verkenning behoefte buisleidingen vervoer gevaarlijkste stoffen in Nederland van Buck Consultants International. Het rapport kwam er op initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De aanleg van leidingen is in de praktijk lastig. Drempels daarbij zijn de private eigendomsstructuur. Bedrijven lopen aan tegen te lange ontwikkelingstijd en hoge kosten van leidingen. Er is juist wel behoefte aan ontwikkelingen op korte termijn in bijvoorbeeld industrie, maar ook glastuinbouw. Verwacht wordt dat leidingen een grotere rol gaan spelen in de energietransitie, zoals waterstofleidingen.

Andere energiebronnen laten meeliften bij aanleg

Het onderzoek richt zich op gevaarlijke stoffen van vooral industrie. De onderzoekers zien voor glastuinbouw ook kansen. Er worden warmteleidingen aangelegd naar Greenports, mogelijk ook voor warmetenet WarmtelinQ in Zuid-Holland. Dat kan zorgen voor minder vraag naar gas of waterstof, maar het is wel een kans om een buis of andere bronnen te laten meeliften met de aanleg, stellen de onderzoekers.

De glastuinbouw is ver in leidingontwikkeling. Zo liggen er warmte- en CO2-leidingen naar en door glastuinbouwgebieden. Er zijn meer plannen, bijvoorbeeld voor de CO2-leiding van Ocap uit Zuid-Holland. Greenport Nood-Holland Noord wil dat deze wordt doorgetrokken naar Noord-Holland Noord. In Zuid-Holland wordt de aanleg van CO2 -leidingen voor tuinbouw voorbereid voor nog twee trajecten.

Rol overheid bij kosten extra buizen

Uit de onderzoeksgesprekken met bedrijfsleven en provincies kwam naar voren dat behoefte is aan reservecapaciteit om in de toekomst sneller in te spelen op ontwikkelingen. Hoe de kosten van de extra aanleg van buizen wordt gedekt, hebben de rapporteurs niet uitgewerkt. Hier lijkt een rol weggelegd voor de overheid.

Rekening houden met de toekomst gebeurt overigens al. Bij de aanleg van WarmtelinQ (havenwarmte) koos Gasunie voor het eerste traject naar Den Haag voor dikke buizen van 700 millimeter om zo extra capaciteit te hebben voor aansluitingen in glastuinbouw, maar ook een tweede traject. Dat tweede traject van WarmtelinQ was toen nog niet zeker.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin