Home

Nieuws laatste update:10 okt 2016

EU-parlement wil geen GMO-gewassen

Met een ruime meerderheid heeft het Europees Parlement zijn bezwaren geuit tegen de teelt en import van vijf genetisch gemodificeerde gewassen (GMO).

Het Belgische parlementslid Bart Staes (Groen) spreekt van een politiek signaal. "De stemming in het parlement toont opnieuw aan dat de EU heel duidelijk tegen de import en de teelt van GMO-gewassen is."

Genetisch gemodificeerde organismen zorgen al jaren voor verdeeldheid in de EU. Vorig jaar werd een voorstel van de Commissie verworpen. In dat voorstel zouden lidstaten zelf mogen bepalen of ze de import van genetisch gemodificeerde grondstoffen verbieden op hun grondgebied, ook als de Europese Commissie daar toestemming voor heeft gegeven. Lidstaten mogen sinds kort wel de teelt van GMO-gewassen verbieden. De Commissie beslist uiteindelijk over toelatingen voor de teelt en import van GMO-grondstoffen, omdat de lidstaten bijna nooit tot een eensgezind besluit komen.

Genetisch gemodificeerde organismen zorgen al jaren voor verdeeldheid in de Europese Unie.

Beslissen over vernieuwde toelating MON810

Zo moet de Commissie beslissen over een vernieuwde toelating voor de teelt van MON810. In 1998 kreeg Monsanto een teelttoelating voor MON810, een maisras dat genetisch zo is veranderd dat het is bestand tegen insecten. Een groot aantal lidstaten heeft de teelt van MON810 echter verboden. Ook moet de Commissie zich buigen over een eerste vergunning voor de teelt van twee andere GMO-gewassen en over de import van twee genetisch gemodificeerde grondstoffen. Volgens de Belgische nieuwssite Vilt wil een meerderheid van het Europees Parlement dat de Commissie er geen groen licht voor geeft. “Een meerderheid van burgers en lidstaten is sowieso tegen het gebruik van deze technologie in de landbouw”, zegt Staes. “Het wordt hoog tijd dat beleidsmakers daar naar luisteren.”

'Oordeel Efsa leidend'

Voorstanders van de teelt en import van GMO-gewassen verwijzen naar de beoordelingen door de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa. Zij vinden dat een positief oordeel van de Efsa voldoende reden geeft voor een toelating.

Nederland zal instemmen met de Europese toelating voor de teelt van drie genetisch gemodificeerde maisrassen (mais Bt11, mais1507 en mais Mon810). Dat schreef staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) deze week aan de Tweede Kamer. Tegelijk zal Nederland de teelt ervan in Nederland niet toelaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.