Home

Nieuws laatste update:11 okt 2016

Copa-Cogeca: eenvoudig is niet altijd beter

Niet elke vereenvoudiging van het Europees landbouwbeleid is een verbetering. Dat zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese koepel van landbouworganisaties en coöperaties Copa-Cogeca.

Pesonen sprak maandag aan het begin van de vergadering van landbouwministers in Brussel met de Slowaakse voorzitter van de landbouwraad. Pesonen waarschuwde dat de ruimere interpretatie van wat een agrarisch ondernemer is, ertoe kan leiden dat er grotere verschillen komen tussen de regels in de verschillende lidstaten. Wat volgens Pesonen echt van belang is, dat de Europese Commissie sneller en effectiever kan optreden in tijden van crises.

Oproep: versimpel de vergroeningsmaatregelen

Een meerderheid van de landbouwministers riep de Europese Commissie gisteren op het gemeenschappelijke landbouwbeleid en de vergroeningsmaatregelen daarin te vereenvoudigen. Een deel van de voorstellen daartoe die nu op tafel liggen, maken het leven van de agrarisch ondernemer niet gemakkelijker, vindt Pesonen. Het is bijvoorbeeld een probleem dat de Europese Commissie het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor eiwitgewassen in ecologische focusgebieden wil verbieden. "Dat draagt niet bij aan vereenvoudiging", aldus Pesonen. Ook de verlenging van de perioden voor braaklegging en voor vanggewassen is Pesonen een doorn in het oog.

Of registreer je om te kunnen reageren.