Home

Nieuws

Commissie agendeert herkomstmelding groente internetverkoop

De Europese Commissie staat open voor flexibelere beleidsregels voor herkomstvermelding van groente en fruit bij internetverkoop.

Het onderwerp is geagendeerd vanuit de sector. Omdat de herkomst kan wisselen, lijkt er bij partijen behoefte aan flexibiliteit. Nu is het verplicht om herkomst te vermelden, ook in Nederland, alleen controleert de NVWA niet op de naleving van de regels.

Discussie

Daarover is discussie: Het Voedingscentrum en MilieuCentraal vinden dat de NVWA moet toezien op een juiste herkomstaanduiding. De consument moet bewuste keuzes kunnen maken bij het bestellen van boodschappen, stellen zij.

Drie lidstaten signaleren dergelijke problemen bij herkomstvermelding op internet, met name bij producten die soms uit één lidstaat en soms uit een andere lidstaat komen. Bij één lidstaat wordt toegestaan dat dan beide lidstaten vermeld worden; een andere lidstaat geeft aan dat ze niet van de regel afwijken bij dergelijke vragen.

Civil Dialogue

De Europese Commissie lijkt een dergelijke oplossing te willen onderzoeken. In gesprekken met burgers in de Civil Dialogue Group wil de Europese Commissie dit in ieder geval aankaarten.

Of registreer je om te kunnen reageren.