Home

Nieuws

In Berlijn praten politiek leiders over 'teelt voor de stad'

Tijidens de voedingsbeurs Grüne Woche praten politieke leiders volgende week in Berlijn over het voeden van de steden.

Het Duitse ministerie van landbouw organiseert parallel aan de beurs de achtste Global Forum for Food and Agriculture; een internationale conferentie met als thema 'Hoe voeden we onze steden? De Grüne Woche (15 tot en met 24 januari) is officieel de grootste consumentenbeurs voor land- en tuinbouw en voeding; het is van oudsher ook een plek waar ook politieke leiders bijeenkomen.

Eén van de vragen waar het global forum zich op richt is hoe de groeiende steden kunnen worden voorzien van voldoende voedsel en hoe de landbouwgebieden zich tegelijkertijd kunnen blijven ontwikkelen.

De landbouw in ontwikkelingslanden moet zich moderniseren, maar tegelijk duurzaam blijven, de infrastructuur moet op orde zijn en tegelijk moeten de producenten toegang hebben tot de markten en de financiële middelen hebben om te investeren.

Het is de uitdaging om in een tijdperk van verstedelijking de wereldvoedselvoorraden op peil te houden. Dat is moeilijk genoeg voor de landbouwbeleidsmakers, schrijft het Duitse landbouwministerie in een document dat is geschreven ter voorbereiding van het Global forum.

Wereldwijde verstedelijking heeft een belangrijk effect op de voedselvoorziening. Tegelijk met de verstedelijking neemt de bevolking op het platteland af. Dat heeft een direct gevolg voor de leefbaarheid op het platteland, zeker in Europa en andere geïndustrialiseerde landen. In ontwikkelingslanden leidt de trek naar de stad ook tot meer honger in de steden, met alle gevolgen van dien. Sociale onrust ligt op de loer, als er niet genoeg te eten is.

Of registreer je om te kunnen reageren.