Home

Nieuws

Canada: neonicotinoïde niet zo gevaarlijk

De Canadese pesticidecontroleur PMRA denkt dat het spuiten van de neonicotinoïde imidacloprid bij enkele teelten in potentie een risico vormt voor bijen. Bij gebruik als zaadcoatings ziet de organisatie geen gevaar.

Pesticidecontroleur PMRA in Canada ziet risico's voor het gebruik van de neonicotinoïde imidacloprid bij tomaten en aardbeien, terwijl de risico's bij andere teelten laag of helemaal afwezig zijn.

Het risico is vooral dat een residu van de insecticide via nectar, de bloem of stuifmeel bij bijen komt. Voor rotatiegewassen werd geen gevaar vastgesteld. De gewassen zijn sowieso niet aantrekkelijk voor bijen. Ook werd geen risico vastgesteld voor de teelt van onder meer blauwe bessen, pompoenen en meloenen. Een minimaal risico werd vastgesteld voor kruiden en peulen.

Restricties in EU en Ontario

In november 2014 stelde de Canadese provincie Ontario restricties in voor het gebruik van neonicotinoïden. Andere provincies noch staten van de VS hebben hiervoor gekozen. De Europese Unie heeft wel vergaande restricties voor het gebruik van dit type pesticiden ingesteld. De Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA werkt aan een herbeoordeling van neonicotinoïden en zal naar verwachting begin 2017 hierover rapporteren. Pas dan kan het bijna volledige verbod mogelijk worden opgeheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.