Home

Nieuws

'Tuinbouw baat bij boerenacties'

Het zijn de boeren die acties voeren en aan de bel trekken bij het ministerie en de Europese Commissie over de landbouwcrisis.

Vandaag zijn het de Nederlandse varkensboeren die staatssecretaris Sharon Dijksma vragen om steunmaatregelen. In de aanloop naar een extra lidstatenoverleg in Brussel op 7 september over de crisis in de landbouw blijft het stil rondom tuinbouw.

Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, wordt de agenda van die landbouwraad die dag vooral bepaald door problemen in de landbouw, met name de melkveehouderij en vleessector. "Een direct tuinbouwonderwerp is er niet, maar indirect kan er voor de tuinbouw wel iets uit dat overleg komen. Bijvoorbeeld waar het gaat over verruiming van de mededingingsregels voor de agrarische sector. De Europese regels maken daarin veel meer mogelijk, maar we zien daar te weinig van terug."

De tuinbouw pleitte bijna een jaar geleden voor meer vrijstellingen productie-afspraken te maken. Ook hier is in Europees verband meer aandacht voor nu.

Voor de groente en fruitsector is na de Russische boycot wel een serie noodmaatregelen ingesteld, maar Van Ruiten heeft daar geen hoge pet van op voor zijn glasgroente-achterban. "De vergoedingen zijn te laag, maar we hebben niet het idee dat daarin nog veel verandert."

Of registreer je om te kunnen reageren.