Home

Nieuws

Salmonella-onderzoek kiemgroente leidt tot melding

Nederland heeft de Italiaanse voedselautoriteiten eerder deze maand op de hoogte gebracht van een salmonellabesmetting in een partij kiemgroente.

De vondst is door het Nederlandse productiebedrijf zelf gedaan, maar uit de melding in het Europese Rapid Alert System voor voeding blijkt dat de partij al geconsumeerd is. De partij is naar Italië uitgevoerd, en voor zover bekend niet naar andere landen. Voor kiemgroente bestaan aangescherpte teelt- en controleprotocollen. Deze melding is daarvan het gevolg.

Nederland heeft afgelopen week voor een serie importproducten ook voedselveiligheidsrisico's gemeld. Zo werd groeiregulaar ethefon gevonden in druiven uit Egypte en ananas uit Mauritius. Door Nederland doorgevoerde gedroogde abrikozen en dadels bleken afgelopen week ook besmet met insecten en metaaldeeltje.

Besmette aardbeien Aldi

Een forse terugroepactie werd deze week ingezet door Aldi en de leverancier van bevroren aardbeien uit Egypte. Die partij bleek besmet met het norovirus. De partij is in verschillende EU-landen afgezet, waaronder Spanje, Denemarken en Portugal, maar niet naar Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.