Home

Nieuws

Koenders: sancties onvermijdelijk en nodig

De verlenging van de Europese sancties tegen Rusland is onvermijdelijk en nodig.

Dat stelde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg. Hij wil de druk op Moskou zo hoog mogelijk houden.

Koenders en zijn EU-collega's besloten de economische sancties wegens de Russische inmenging in Oekraïne te verlengen tot 31 januari 2016. Zij vinden dat Rusland nog steeds een "destabiliserende'' rol speelt in het oosten van Oekraïne.

Eerder dit jaar was al besloten de strafmaatregelen te koppelen aan de volledige naleving van het vredesakkoord van Minsk. De afspraken van Minsk zouden eind dit jaar uitgevoerd moeten zijn.

Een vreedzame oplossing kan het beste worden bereikt door concrete resultaten te boeken in de onderhandelingen in het kader van het Minsk-akkoord, stelt Koenders in een verklaring: "Met het besluit van vandaag houden we de druk op Rusland zo hoog mogelijk om hier daadwerkelijke stappen op te zetten.''

De economische sancties waren vorig jaar juli afgekondigd, kort na het neerhalen van een vliegtuig vol Nederlanders boven Oost-Oekraïne. De maatregelen zijn gericht tegen onder meer de Russische defensie-, bank- en energiesector.

Of registreer je om te kunnen reageren.