Home

Nieuws laatste update:11 jun 2015

Dijksma maakt speerpunt van veredelingsvrijheid

Als het aan de Tweede Kamer en de regering ligt, mag octrooiering van gewassen niet in de weg staan dat kwekers voortbouwen op nieuwe rassen.

Het liefst wil het parlement dat patentering van gewassen onmogelijk wordt gemaakt. Dat bleek woensdag bij een debat tussen Kamer en staatssecretaris Sharon Dijksma over patenten op gewassen.

Dijksma wil verandering van de Europese Biorichtlijn tot speerpunt maken tijdens het voorzitterschap in de eerste helft van volgend jaar. Zij zegt dat dat wat van iedereen is (het pakket aan erfelijke eigenschappen in de natuur) niet in handen gelegd mag worden van enkelen. De veredeling is door de mogelijkheid tot octrooiering zodanig gejuridiseerd dat grote veredelingsbedrijven nu al meer uitgeven aan juristen dan aan veredeling. "Je kunt als veredelaar tegenwoordig beter rechten studeren dan biotechnologie", constateerde PvdA'er Sjoera Dikkers. Zij bepleit de instelling van een fonds om kleine veredelaars te ondersteunen bij juridische procedures tegen grote multinationals als Bayer, Syngenta of Monsanto.

De staatssecretaris zegde de Tweede Kamer toe dat zij bedrijven zal vragen zich vrijwillig aan te sluiten bij het International Licensing Platform, waar binnen afspraken zijn gemaakt om de toegang tot teeltmateriaal (tegen een vergoeding) te kunnen blijven gebruiken voor veredeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.