Home

Nieuws

'AGF-herkomst melden 'bezet gebied' onvoldoende'

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) juicht toe dat supermarkten van plan zijn herkomst weer te geven van groente en fruit uit bezet Palestijns gebied.

Wel zijn meer stappen nodig om productie in die gebieden tegen te gaan, stelt de organisatie.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) maakte eerder deze maand bekend dat ze de herkomst van producten uit nederzettingen zullen vermelden op de etiketten. Het is dan aan de klanten om te oordelen of ze het product kopen of niet. Volgens SOMO verdienen supers geld aan bedrijven die de illegale nederzettingen versterken en uitbreiden. De organisatie pleit voor overheidsingrijpen, maar die laat het aan de markt over.

In het rapport 'Nederzettingenhandel en de rol van Nederlandse supermarkten bij mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden' heeft SOMO de productstromen voor met name dadels, grapefruit en kruiden in kaart gebracht. Veel van de Israëlische export van groente en fruit naar Europa loopt via Nederland, maar de meeste betrokken bedrijven (zoals AH) stellen dat ze afspraken maken met leveranciers over het leveren van product uit niet-bezet gebied. Controle daarop is onduidelijk, stellen de onderzoekers. Nature's Pride zegt wel degelijk de adressen van de leveranciers te controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.