Home

Nieuws

Robot vervangt keurmeester

Een robot die het werk van groente- en fruitcontrole met het menselijk oog kan overnemen draait proef bij Wageningen UR Food en Biobased Research.

Wageningen UR ontwikkelt binnen een groot R&D programma een toolbox waarmee bedrijven in de versketen de beginkwaliteit van groente, fruit, bloemen en aardappelen kunnen bepalen en het verwachte kwaliteitsverloop in de keten kunnen voorspellen.

Eén van die tools is een robot, die van individuele groente- en fruitproducten de kwaliteit meet op basis van onder andere de vorm, kleureigenschappen en NabijInfraRood (NIR) fingerprint. De resultaten van de meting worden vervolgens vertaald naar de productkwaliteit via computer vision en machine learning technieken.

Groente-en fruit inkopers/verkopers kunnen met deze robot volledig geautomatiseerd en zonder het product te beschadigen de ingangscontrole van groente en fruit doen. De ontwikkeling van deze robot zal ook veredelaars van groente- en fruitrassen kunnen helpen om producten van nieuwe rassen automatisch te screenen en te beoordelen op kwaliteit, verwachten de onderzoekers. In beide situaties vindt de kwaliteitscontrole vaak visueel plaats en worden de monsters geanalyseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.