Doorgaan naar artikel

Eerste autonome veldrobot gepresenteerd

De Amerikaanse trekkerfabrikant John Deere en de Amerikaanse machinefabrikant GUSS Automation onthulden tijdens robotbeurs World Ag Expo 2024 in Tulare, Californië (13-15 februari) de Electric GUSS. Dit is ’s werelds eerste autonome en volledig elektrisch aangedreven spuitrobot.

De Electric GUSS is gebaseerd op de autonome GUSS-spuitrobot die in 2023 werd gelanceerd. Deze volledig elektrische en autonome spuitrobot stelt telers in staat om meerdere machines vanaf afstand te bedienen.

90% besparing op middelen

De nieuwe spuitrobot bevat een systeem dat chlorofyl in de planten herkent en alleen spuit waar hij onkruid detecteert. Volgens John Deere en GUSS Automation bespaart deze detectietechnologie tot wel 90% aan gewasbeschermingsmiddelen, afhankelijk van de hoeveelheid onkruid.

Tot acht machines te bedienen

De Electric GUSS maakt gebruik van Kriesel-batterijen en heeft daarmee een zogenoemde runtime van 12 uur. Met behulp van een combinatie van gps, LiDAR (Light Detection and Ranging) en eigen technologie kan één medewerker tot acht GUSS-spuitmachines bedienen via een laptop. Daardoor loopt hij minder kans kans op blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. De Electric Guss beschikt over diverse veiligheidsvoorzieningen en pauzeert automatisch wanneer er personen in de buurt zijn.

De spuit heeft een lengte van 7,20 meter, een hoogte van 1,95 meter en een operationele breedte die varieert van 2,50 tot 5,50 meter. De hydraulisch in hoogte verstelbare spuitbomen zijn aan te passen aan rijpaden en zijn omhoog te kantelen. Tevens zijn ze inklapbaar om schade aan bomen en gewassen te voorkomen.

Precisiespuiten met Smart Supply

De dieselaangedreven spuitrobots Orchard GUSS en Mini GUSS beschikken nu over het Apply Intelligent Spray Control System van Smart Apply. John Deere heeft Smart Apply, dat applicaties op het gebied van precisielandbouw levert, in 2023 overgenomen.

Smart Apply vermijdt overmatig spuiten van middelen. De precisiespuittechniek past automatisch de hoeveelheid aan het gewas aan. Dat levert volgens de fabrikant tot wel 50% besparingen op qua water en gewasbeschermingsmiddelen.

Nog niet en Europa

Smart Apply, Herbicide GUSS en Mini GUSS zijn inmiddels te koop in Noord-Amerika en Australië. Wanneer de spuitrobots en de Smart Apply-precisiespuittechniek in Europa beschikbaar komen, is nog niet bekend.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin