Home

Nieuws

Noodfonds EU naar gratis verstrekking groente

Vooral gratis verstrekking van groente en fruit is gestimuleerd met de opkoopregeling van de EU na de Russische boycot.

Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie deelde met lidstaten in de beheerscomité groente en fruit. Van de uitgaven voor opgekochte groente en fruit werd 71 procent ingezet om gratis verstrekking mogelijk te maken. Voor niet-oogsten of groenoogsten werd 10 procent ingezet. Het zijn cijfers tot 8 januari.

Tot dat moment becijferde de Europese Commissie dat 230.000 ton uit de markt genomen was. Het gaat vooral om appelen en citrusfruit (beide 80.000 ton). Ook wortelen zijn veel opgekocht en verstrekt of verwerkt (22.000 ton).

Spanje heeft de grootste hoeveelheid uit de markt genomen (72.000 ton), gevolgd door Italië (33.000 ton) en België volgt op 23.000 ton.

In volume ging duidelijk minder groente en fruit naar gratis verstrekking (35 procent van de totale opgekochte volumes). De vergoeding per kilo was hoger, waardoor 71 procent van de uitgaven naar deze bestemming gingen, en dan vooral via producentenorganisaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.