Home

Nieuws

Collectieve heffing voor tuinbouw stap dichterbij

Collectieve heffingen voor waarschijnlijk onderzoek en innovatie komen binnen handbereik voor de voedingstuinbouw.

Minister Kamp behandelt op dit moment een aanvraag voor een brancheorganisatie-erkenning in de voedingstuinbouw. De aanvraag is zes weken geleden gedaan door het GroentenFruitHuis, LTO en fruittelersorganisatie NFO.

In een brief aan de Eerste Kamer geeft Kamp inzicht in zijn ervaringen met het nieuwe Europese instrument brancheorganisaties, waardoor verplichte heffingen kunnen worden opgelegd voor vooral onderzoek en innovatie. Kamp zegt daarin de eisen voor een collectieve heffing voor onderzoek en innovatie te versoepelen. Daarvoor is niet langer een onderzoek bij de Europese Commissie nodig. Die is voor andere onderwerpen wel nodig om misbruik van marktmacht te voorkomen. Hij heeft al zeven bracheorganisaties erkend in de landbouw.

De voedingstuinbouw wordt op gebied van de brancheorganisatie-aanvraag vooraf gegaan door onder meer drie branche-organisaties in de akkerbouw. Daar is al een erkenning en aanvraag voor zo'n collectieve heffing gedaan via een algemeen verbindend verklaring (AVV). Het ministerie laat zo'n collectieve heffing onderzoeken via een internetconsultatie. Dat betekent dat de sector zich mag uitspreken over het belang van dat onderzoek. Het GroentenFruitHuis zegt die ontwikkeling bij de akkerbouw nauwlettend te volgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.