Home

Nieuws

'Meldpunt voedselverspilling geen kliklijn'

Een meldpunt voedselverspilling moet geen kliklijn worden om bedrijven uit bijvoorbeeld tuinbouw aan de schandpaal te nagelen.

 

Zo'n meldpunt moet wel leiden tot stappen van het bedrijfsleven om vragen en meldingen van consumenten op te lossen, vindt Carla Dik-Faber (ChristenUnie), schrijfster van de initiatiefnota voedselverspilling. Andere partijen als CDA en VVD hebben problemen met een kliklijn, maar lijken niet tegen een meldpunt te zijn als dat gericht is op interactie tussen consumenten en bedrijven. Daarvoor zou aangehaakt moeten worden bij het bestaande meldpunt Verpakkingen. Daar komen al meldingen binnen over verpakking van bijvoorbeeld appels. In de nota voedselverspilling wordt vooral de houdbaarheidsdatum genoemd als oorzaak van verspilling. Die vragen raken verpakkingsproblematiek, dus wordt nu onderzocht of het meldpunt verpakkingen kan worden uitgebreid naar voedselverspilling. Het Meldpunt Verpakkingen is nadrukkelijk gekoppeld aan het Afvalfonds, terwijl instanties als het Voedingscentrum en Milieu Centraal zich bezighouden met voedselverspilling. Er zijn raakvlakken tussen beide, stelden politieke partijen tijdens een recent algemeen overleg.

Of registreer je om te kunnen reageren.