Home

Nieuws 1 reactielaatste update:19 jan 2015

Rusland zet import op heel klein kiertje

De Russische grens gaat niet open voor Europese agrarische producten, maar Rusland is wel bereid om met landen die veel overlast ondervinden van het embargo te kijken of exportmogelijkheden zijn voor producten die niet onder de boycot vallen.

Dat zegt de Russische landbouwminister Nikolai Fyodorov tijdens een persconferentie op de Russische ambassade in Berlijn. Hoewel er volgens bronnen een akkoord is tussen Rusland en de Europese Unie, wil de Russische minister dit niet bevestigen.

Fyodorov benadrukte dat er geen mogelijkheden zijn voor Europese lidstaten om handelsafspraken te maken. "Als Griekenland uit de EU stapt kunnen we in gesprek gaan om weer agrarische producten uit Griekenland te importeren, anders niet", aldus de Russische landbouwminister die in Berlijn is vanwege de Grüne Woche.

Fyodorov benadrukte dat hij vrijdag de hele dag in gesprek is geweest met Europese ambtsgenoten. Alle gesprekken vonden plaats op verzoek van de Europese ministers, aldus Fyodorov, waarbij het verzoek om weer meer te mogen exporteren naar Rusland centraal stond. Volgens Fyodorov heeft Nederland bijvoorbeeld tussen augustus en december voor €300 miljoen export naar Rusland gemist.

koelcellen bouwen

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken sprak eerder op vrijdag van ongeveer €200 miljoen minder exportwaarde door de Russische boycot. Voor Duitsland gaat het om ruim €430 miljoen. De gesprekken hebben geleid tot overeenkomsten over de export van techniek. Zo hebben Italië en Rusland een overeenkomst gesloten om in Rusland opslagcapaciteit voor fruit te gaan bouwen met een waarde van €80 miljoen. Met Finland is Rusland overeengekomen dat er in Rusland een slachterij wordt gebouwd voor rendieren, met een waarde van €2 miljoen, aldus Fyodorov.

Ryodorov sprak vol lof over de Russische agrarische sector. Rusland is op de Grüne Woche vertegenwoordigd met vijftien regio's. "Ondanks de moeilijke tijden in Rusland geeft dit aan dat Rusland vertrouwen heeft in de toekomst en op zoek is naar exportmarkten.

Geruchten

Rusland investeert ondertussen ruim €2 miljard in haar eigen agrarische sector, om zelfvoorzienend te worden. Ryodorov zegt dat Rusland nu zelf 47 procent van de rundvleesbehoefte produceert en 82 procent van de totale vleesbehoefte en 77,5 procent van de zuivelbehoefte. Op het gebied van graan, suiker en aardappelen is Rusland zelfvoorzienend, aldus de landbouwminister.

Eerder op de dag gingen er al geruchten dat er een akkoord zou komen tussen de EU en Rusland. Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw wilde er nog niet op reageren. "Er zijn eerder geruchten geweest dat de grens open zou gaan. Dat heeft destijds tot niks geleid. Ik wil eerst afwachten wat Rusland echt zegt", sprak hij vrijdagmorgen. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wilde niet op de zaken vooruit lopen.

Eén reactie

  • C.A. Kranenburg

    Hallo Mariska, Ik teel momenteel komkommers in Lyudinovo, Kaluga Oblast, Rusland. De minister van Landbouw hier heet Fyodorov en niet Ryodorov. Groet Kees Kranenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.