Home

Nieuws laatste update:28 jan 2015

Landbouwraad worstelt met situatie Rusland

De Europese landbouwministers worstelen met de ontstane situatie rondom de Russische boycot. Dat blijkt na de landbouwraadvergadering in Brussel.

Terwijl landen aan de ene kant blij zijn dat Rusland mogelijkheden biedt om te exporteren, zien de lidstaten ook het belang van gezamenlijk optreden als EU. Met name vanuit Oost-Europa is veel kritiek op de huidige situatie.

Polen riep tijdens de Raad van Europese landbouwministers op tot solidariteit tussen lidstaten, nu duidelijk is dat lidstaten individueel met Rusland onderhandelen over de toegang van agrarische producten tot de Russische markt. Ook de Eurocommissarissen zijn niet enthousiast over de ontstane situatie, die Rusland de kans geeft om verdeeldheid in de EU te creëren door de EU niet als één blok te behandelen.

Eurocommissaris Vytenis Adriukaitis van gezondheid vindt het niet acceptabel dat landen individueel onderhandelen met Rusland, maar dat de EU als één blok moet opereren. Andriukaitis is onder vuur komen te liggen in zijn eigen Letland, toen boeren te horen kregen dat Frankrijk wel toegang heeft gekregen tot de Russische markt voor de export van levende varkens en varkensvet.

Ook Eurocommissaris Phil Hogan is niet enthousiast over de een-op-een-onderhandelingen van lidstaten met Rusland, al moet hij erkennen dat het is toegestaan. Hij zegt dat de Russische autoriteiten hebben aangegeven dat er mogelijk een Europees-brede toelating komt, maar dat hier nog geen akkoord over is bereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.